4 Haziran 2008 Çarşamba

Kitap Yorumları

BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNDE- ORHAN KEMAL
Orhan Kemal bu romanında emekle üretim arasındaki ilişkiyi ve bunun mevcut toplumsal yapı tarafından sömürülüşünü ele almaktadır.
Yazar başarılıdır; öncelikle yalın ama gerçekçi bir dille o günün yaşantısı içindeki sosyal gerçekliği anlatabilmiştir. Yazdığı kişiler, yer ve zamanla ilgili geniş bilgiye sahip olan yazar, bunu akıcı diyalaglarla da göstermiştir.
Romandaki karakterlerin diline sadık kalmaya çalışırken Orhan Kemal estetik kaygıyı da gözardı etmemiş, okura aynı zamanda edebi zevk alabileceği bir eser sunmuştur. Anlatılan konu, karakterler o kadar gerçektir ki, başarılı kurgulama ile birlikte bu, gerçekliğin masalsı büyüsüne dönüşmektedir.
Eser, sade ama zengin içerikli dilinin yanısıra tarihsel dönemine tanıklık etmesi ve her zaman geçerli olacak bir konuyu işlemesiyle de klasikleşebilmiştir.
Roman karakterleri sadece o dönemde degil, her zaman karşılaşabileceğimiz kişilerdir. Türk toplumunun henüz emekle, üretimle ilgili konulardan haberdar olmadığı bir dönemde roman karakterleri, köylerinden başka bir şey bilmeyen cahil-saf insanlar olarak romanın konusunun anlatım amacına uygun seçilmişlerdir.
Yazar akıcı bir üslupla, okuyucuyu sıkmadan, ilgisini azaltmadan üç arkadaşın yaşadıklarıyla şürüklenişlerini ve geçirdikleri değişimleri, yokoluşları verebilmiştir. Romanda o zamana ve o yörelere uygun dil kullanılması, bu edebi yapıyı bozmamış, aksine sürükleyiciliği sağlamıştır.

Hiç yorum yok: